IMPORTANT! Pentru a îmbunătăţi relaţia cu tine acest site foloseşte cookie-uri (eng. cookies).
Pentru mai multe detalii, inclusiv gestionarea datelor personale, apasă aici. Dacă ești de acord cu acest lucru atunci poți [x] închide acest avertisment.

Ghidurile Tat Biliard

10 greșeli pe care le faci atunci când cumperi o masă de biliard second hand

Chiar dacă te-ai gândit să cumperi o masă de biliard second hand fiindcă nu ai bani suficienți ca să cumperi o masă de biliard nouă, investiția rămâne investiție. Chiar și second hand, o masă de biliard nu e o achiziție ieftină. De aceea încercăm să îți arătăm care sunt principalele 10 greșeli pe care le poți face atunci când vrei să achiziționezi o masă de biliard care a mai fost folosită.

1. Din poză nu-ți dai seama că masa nu a fost curățată corespunzător și că e plină de mirosuri neplăcute, și totuși o cumperi. Multe mese de pe piața second din România au stat în baruri (de cele mai multe ori obscure) unde lemnul și postavul s-au impregnat din belșug cu miros de alcool și tutun. În bar lucrul acesta nu se simte, dar când o vei aduce acasă s-ar putea să nu mai poți dormi de scârbă. Mai rău, vei constata că nu o poți curăța cu un detergent banal cumpărat din magazin, sau că o strici dacă încerci să o cureți fără să știi cum se face.

2. Același lucru se poate spune și despre igienizare. O masă recondiționată nu trece doar printr-un proces de curățare profesionistă, făcută de oameni care se pricep, care folosesc detergenți și substanțe de curățare speciale, ci și printr-unul de igienizare. De altfel procesul de igienizare este absolut obligatoriu, deoarece nu știi cine și unde a atins această masă, sau unde a stat, sau ce animale s-au cocoțat pe ea. Dar și igienizarea presupune niște proceduri aparte, pe care numai cineva de meserie știe să le facă. Atenție! Igienizarea presupune inclusiv igienizarea tacurilor, a șafturilor, a bilelor și a tuturor accesoriilor cu care ar trebui să vină masa.

3. Postavul are o calitate execrabilă, dar nu ești atent la poze, nici nu dai o bilă de probă înainte să cumperi masa. Oricât de bine ar fi întreținut postavul trebuie schimbat odată la câțiva ani. Cei mai mulți oameni înțeleg printr-o „masă de biliard” obiectul propriu-zis, ca și cum ai vorbi de masa de bucătărie. Însă masa nu înseamnă nimic fără un postav de calitate. Un postav prost, tocit, murdar, pătat, poate duce la crearea de zone pe suprafața de joc pe care bilele nu mai alunecă uniform, transformând jocul dintr-o plăcere într-un coșmar. Postăvitul și un set de accesorii noi costă cam 5-600 de lei.

4. Nu inspectezi placa de sub postav și îți dai seama târziu, după ce ai cumpărat-o, că e crăpată. Acest lucru nu doar că e posibil, ci și foarte probabil la mesele slabe calitativ, cu placă MDF sau din alt material ieftin. Cum poți inspecta suprafața fără să dai la o parte postavul? Simplu, începi să ciocănești ușor și prin sondaj pe toată suprafața. Acolo unde e crăpătură vei remarca un sunet specific. Totuși, sfatul nostru e să nu iei deloc în considerare achiziția unei mese cu placă din MDF - acestea sunt mese care, din principiu, au o durată mică de viață. Inspectează bine mesele cu placă sintetică și încearcă să te orientezi către o masă cu placă de ardezie, pentru că șansele ca placa să fie crăpată sunt cele mai mici.

5. Masa nu mai e plană și planeitatea trebuie refăcută, ceea ce din poze evident că nu se vede. Din nenumărate motive o masă care a stat nemișcată într-o locație e posibil să-și fi pierdut planeitatea. Ia gândește-te, de câte ori nu ai văzut în parc copii cățărându-se cu picioarele pe mesele de tenis instalate de primărie? Poți fi sigur că mesele acelea nu mai pot fi utilizate la un nivel competitiv. Acum, gândește-te ce știi despre o masă second hand. A fost folosită doar ca masă de biliard, sau s-au cocoțat pe ea copiii și cățelul vânzătorului? În cazul unei mese de biliard gândește-te că lovești o bilă pentru a-i da o direcție și te trezești că o ia aiurea într-o parte. Chiar și 1 mm de deviație de la planul inițial e suficient să facă masa inutilizabilă pentru un joc serios.

6. În cazul unei mese cu buzunare, asigură-te că buzunarele pentru bile sunt la locul lor. Pe cât posibil, asigură-te că buzunarele sunt cele originale sau similare cu originalele, și că se integrează estetic cum trebuie în designul mesei. În caz contrar va trebui să scoți tu bani din buzunarul tău ca să le pui la loc...

7. Inspectezi doar masa, dar uiți de accesorii. Un set minim de accesorii cu care trebuie să vină masa e compus din bile, două tacuri, triunghi de joc, cretă și vârfuri. Dacă proprietarul care o vinde vrea să-și cumpere o masă nouă nu are de ce să păstreze accesoriile, decât dacă tacul este unul deosebit, cumpărat separat. Accesoriile trebuie să fie în stare bună, gata de joc, în caz contrar fiind bune de aruncat. Lipsește o bilă? Trebuie să cumperi un set nou, întreg. Nimeni nu-ți va vinde o singură bilă.

8. Dimensiunile din anunț nu sunt cele corecte și nu-ți dai seama. Mare atenție la acest punct, pentru că te poți trezi că masa nu e bună de nimic sau că de fapt e mai mică decât ceea ce îți dorești. Pentru a măsura corect dimensiunea mesei trebuie măsurată diagonala suprafeței de joc. Când inspectezi masa ia cu tine o ruletă cu magnet de minim 3 metri.

9. Mantele de cauciuc arată bine în poză, dar când începi să joci îți dai seama că e ceva în neregulă. Mantele nu sunt făcute să dureze veșnic. Exceptând cazul în care masa a stat într-un frigider, mantele se degradează încetul cu încetul de la simplele variații de temperatură și la un moment trebuie înlocuite. Sigur că dacă nu ai pretenția să fii Ronnie O'Sullivan s-ar putea să ți se pară indiferent dacă bila sare în dreapta sau în stânga, mai tare sau mai încet. Dacă totuși vrei să joci biliard cu plăcere acest aspect s-ar putea să te deranjeze foarte mult. Întreabă-l pe proprietar care este starea mantelor.

10. Vânzătorul nu-ți oferă nici o garanție, și nici ție nu-ți pasă. Orice vânzător, chiar și unul particular de bună credință, ar trebui să-și asume rezolvarea unor deficiențe cum sunt cele enumerate mai sus chiar și după ce ți-a vândut masa. Tocmai pentru că vorbim aici de o achiziție importantă. Dacă ar fi să cumperi un aparat foto scump sau o mașină ai avea pretenția de la vânzător să te despăgubească pentru viciile ascunse chiar dacă ai apucat să-i plătești banii, nu?

Acestea fiind spuse, credem că achiziția unei mese de biliard second hand a devenit acum mult mai clară pentru tine. Nu uita: pe Tat Biliard vei găsi mereu mese de biliard second hand de calitate », recondiționate de o echipă de profesioniști și beneficiind de garanție. Dar mesele noastre sunt numai cu placă de ardezie, tocmai pentru că noi suntem profesioniști și nu ne ocupăm decât de lucruri serioase. Dacă bugetul tău nu-ți permite decât achiziția unei mese cu placă sintetică sau MDF respectă sfaturile de mai sus și nu vei avea probleme în alegerea ta.

Succes!