Evenimente

Alegeti data dorită din calendarul alăturat pentru a verifica desfășurarea unui eveniment.
Echipa Tat Biliard

Viata unui campion - Ovidiu Cristea

de Veronica Tămîrjan

Este tânăr, talentat, încrezător în propriile forțe și gata să accepte orice provocare când vine vorba de biliard - sportul care i-a adus succes, recunoaștere națională și internațională. Ovidiu Cristea-Powerface, multiplu campion național, câştigător al numeroase turnee din România și-a spus povestea cu naturalețe și umor.

 Câteodată trec ani întregi până să ne descoperim o pasiune sau calea pe care vrem să o urmăm. Probabil așa s-ar fi întâmplat și în cazul lui Ovidiu, dacă o colegă insistentă nu i-ar fi făcut o invitație la un club de biliard. Era în clasa a 6-a și clubul se afla chiar la parterul blocului în care locuiește și în prezent. Fenomenul l-a cuprins treptat și a început să frecventeze din ce în ce mai des aceea sală, fie în calitate de jucător-învățăcel, fie în calitate de spectator la disputele prietenilor lui. După 2 ani în care a tratat biliardul ca pe un hobby, Ovidiu a trebuit să-și concentreze atenția asupra școlii și din ce în ce mai puțin asupra jocului.

În primul an de liceu, un vecin de la bloc – aflat printre cei 3 „campioni” nedeclarați ai cartierului – i-a facilitat lui Ovidiu intrarea în clubul de biliard Atomic, din Orășelul Copiilor. Patronul, acum vechi prieten, a vazut în jocul lui ceva deosebit și l-a invitat să participe la un concurs care se desfășura săptămânal între jucătorii clubului și câțiva invitați din afara acestuia. La prima participare a câștigat finala în defavoarea ocupantului primului loc al clasamentului general Atomic Club, iar de atunci incolo lucrurile au mers de la sine. Supersțitios din fire, după cum însuși mărturisește, consideră că, probabil, acesta i-a fost destinul și nimic nu s-a petrecut întâmplător . 

Dar destinul și talentul nu sunt totul! În spatele numeroaselor premii câștigate se află multă muncă și ore de antrenament petrecute la masa de joc, în compania celor considerați mai bine cotați de-a lungul timpului sau singur, încercând să se perfecționeze și să descopere tainele ascunse ale biliardului. Jocul lui Ovidiu este compus din lovituri provenite de la mai multe discipline. Este practicant de carom (carambol 3 mante și stecca), pool (8 ball, 9 ball, 10 ball și 14.1) și telespectator convins la snooker pe eurosport! Drept dovadă a implicării și pasiunii lui stau cele peste 60 de trofee importante și cele peste 150 de diplome, medalii și plachete pe care a reușit sa le strângă de-a lungul timpului.

            Primul concurs național pe care l-a câștigat a avut loc la Sinaia. Era un necunoscut ce întâlnea mai mulți jucători de top. A fost surpriza competiției, reușind în finală o revenire de la 0-4 și adjudecându-și primul turneu în afara orașului, scor 7-4! Prima finală de campionat național a câștigat-o la ceea de-a doua participare, în 2002 și a rămas vie în memoria lui: l-a învins pe Virgil Bojica în finală, tot cu 7-4! Este foarte greu să câștigi un campionat, iar pentru asta trebuie să te implici foarte mult, să ai o voință de fier și să fii concentrat la maxim. Deasemenea,  contează și norocul pe care îl ai: se poate întâmpla să nu greșești absolut deloc, dar la final să te recunoști învins...

Ca și recorduri se laudă cu un șir de 9 spargeri reușite cu mese încheiate, fără ca adversarul să se miște de pe scaun: o data cu Babken Melkonian în 2006, la After Dark și o dată cu Ionuț Ionescu, în club London. A câștigat locul 1 la puncte, în clasamentul general al Federației Române de Biliard, din anul 2002 până în anul 2005 – discipline cumulate: 9 ball, 8 ball, 14.1, Carom și Snooker.

Ca victorii importante, amintim partidele împotriva europenilor:  Konstantin Stepanov - Eurotour Germania 2003, Mateusz Sniegoki - Best of the East Bulgaria 2006, Hubert Lopotko şi Karol Skoverski - Best of the East Romania 2008, Erculij Matijaz - Serbian Open 2009, Thomas Mehtala - Austria 2009 Eurotour.

Cât privește atuurile în fața celorlați jucători, Ovidiu crede că forța lui vine din interior, din dorința de a câștiga indiferent de adversari, condiții sau miza care este pusă în joc! Apoi, deosebirea mai poate fi făcută și de detaliile tehnice, în principal de un antrenament complex, dar și de folosirea cunoștințelor asimilate din disciplina „Carambol - 3 mante și stecca”. Renumele dobândit de-a lungul anilor, lejeritatea poziționării bilei albe, ambiția de care dă dovadă, spargerea bilelor (care contează foarte mult procentual și face diferența între jucătorii care au o valoare apropiată), dar și experiența acumulată, pot fi considerate principalele puncte-forte pe care le posedă! Ca defecte, se poate „mândri” cu schimbarea frecventă a tacurilor, lucru care i-a încetinit ritmul de joc în ultimii 3 ani și cu faptul că pune o presiune psihologică suplimentară la toate seturile, ceea ce îl împiedică să dea 100% randamentul pe care îl are la antrenamente.

Deși a avut și perioade dificile în cariera lui, datorită optimismului și firii lui vesele, a reușit să trecă ușor peste ele. Totuși, în 2010 a renunțat să mai joace biliard timp de vreo 6 luni, datorită câștigurilor mai mari care îi veneau din poker. A renuntat la poker atunci cand Federația de Biliard s-a reorganizat și a apărut, la Constanța, un circuit cu premii foarte mari, circuit care după un an a și luat sfârșit. Federația de Biliard este la început de drum, are nevoie de oameni dornici să se implice cu toate resursele de care dispun pentru a accentua și a amplifica fenomenul biliardului în România!

Cine nu ar dori să facă o carieră din ceea ce îi place cel mai mult?! Din punctul ăsta de vedere, Ovidiu este un norocos. Biliardul, ca joc, îl relaxează și îl face sa uite de griji, iar ca sport l-a disciplinat, l-a făcut să evolueze, l-a ajutat să-și dezvolte anumite abilități și l-a învățat că fără muncă nimic nu este posibil. Este un perfecționist, își dorește mereu să se autodepășească, să-și întreacă propriile așteptări, fără să uite faptul că, în biliard, există multe variabile, jocul este foarte complex și mereu altul. Nu poți fi perfect în niciun joc, dar poți încerca să fii mai bun de la o zi la zi! Are, evident, și un idol – Ronnie O'Sullivan – jucător de snooker, dar care poate fi încadrat și la biliard pentru că a chochetat puțin  și cu 8 ball și cu 9 ball. Pentru Ovidiu, acesta este chiar „Mr. Perfect”.

Viața de jucător de biliard profesionist este una destul de grea. Ovidiu călătorește mult și beneficiază de câștiguri financiare care, balansate cu cheltuielile, nu-i pot asigura un profit din care să se poată întreține garantat. În schimb, recompensa sufletească este una imensă! Dacă nu ar fi jucat biliard, probabil ar fi fost fotbalist sau ar fi practicat alt sport de îndemânare. Nu se vede cantonat într-un job care nu i-ar oferi libertate si dinamism!

Dacă erați curioși de unde vine nickname-ul de „Powerface”, ei bine, acesta își are rădăcinile în copilărie, când era poreclit „Față”, poreclă dobândită în urma aspectului său copilăresc și a rezultatelor bune obținute în turnee și în jocurile de casă – povești care nu se povestesc. Lui „Face” i s-a alăturat „Power”, denumire aleasă de d-l Florin Tat în urma analizării jocului său energic.

În ceea ce privește Tat Biliard, colaborarea dintre Ovidiu și deținătorul acestei afaceri, d-l Florin Tat, a început într-un mod oarecum atipic. Dânsul i-a oferit un echipament de joc în schimbul căruia nu a cerut nimic. I-a cerut sa facă reclamă doar produselor pe care le folosea, acest lucru fiind tot în interesul lui Ovidiu, în vederea obținerii unor sponsorizări de la firmele respective. Ulterior, printr-o înțelegere amiabiliă, Ovidiu a început să poarte pe tricoul de joc și sigla magazinului d-lui Tat, dovedind prin performanțele obținute în 2012 că încrederea acordată și susținerea necondiționată au meritat toate eforturile! În viitor au planuri mari împreună și doresc să stabilească un adevărat calendar competițional pentru anul 2013.

            Iar pentru că întotdeuna vede jumătatea plină a paharului și are un umor nativ, i-am cerut lui Ovidiu să-mi împărtășească câteva situații amuzante pe care le-a trăit de-a lungul timpului. Una din întâmplări a avut loc la Constanța unde, în timpul unui meci din concurs, și-a luat time-out, a cerut o foarfecă și a tăiat limbile incomode de la pantofi! Unii l-au observat în timpul „operației”, iar alții l-au văzut mult mai fericit și relaxat, evoluând fără limbi la pantofi! Alt eveniment distractiv a fost când el și Babken, asociați fiind la unul dintre turnee, au pus premiile la comun într-un plic, la restaurant, au mâncat, au achitat nota și au plecat mulțumiți la hotel...fără plicul ce a rămas pe masă, la discreția oricui! Ajunși în cameră, Babken a dus mâna la buzunar să împartă câștigurile și i-a stat inima în loc. Au pornit o cursa nebună până la restaurant și au gășit plicul neatins, la locul lui. Ce bacșis generos ar fi lasat, noroc ca restaurantul era vis-s-vis de hotel!

Pentru cei care se află la început de drum în acest joc are câteva cuvinte: curățenie, disciplină, antrenament în exces, automatism, ambiție și nutriție! Pe partea tehnică trebuie să învețe ce tac li se potrivește, cum trebuie alternată priza, poziția și mai ales, cum trebuie gestionată înfrângerea!

 Nu își imaginează viața fără biliard și se vede jucând până nu o să mai poată ține tacul în mână. Ca planuri de viitor, își dorește foarte mult să joace la un nivel avansat, să participe la un Campionat European, la unul Mondial și la mai multe U.S. Open-uri! Câștigarea Campionatului Național din 2012 i-a adus o mare răsplată și anume, un „bilet” către Europene. Best of the East și Eurotour sunt principalele circuite vizate pentru 2013 și posibil și pentru următorii 2-3 ani! Scopul lui este să ajungă minim campion european până la vârsta de 35 ani, să intre în rândul celor mai mari jucatorii ai lumii și să stabilească noi recorduri pe meleagurile natale. Performanțele obținute la antrenament, recordurile din Romania, susținerea celor care cred în potențialul lui și victoriile asupra unor sportivi de renume mondial îi dau putere și îl fac să aiba idealuri inalte! Succes Ovidiu, să rămâi la fel de încrezător și optimist, iar planurile și dorințele tale să se materializeze!
Campionul si sponsorulTrei campioni fericiti
 

 

Campionul si sponsorul.                                                                                                                                                                                                                          Trei Campioni fericiti.

© 2007-2013 S.C. TAT BILIARD S.R.L

Protecţia consumatorului ANPC